Főőrség és Stöckl lépcső: süttői mészkőből épültek újjá a Csikós udvar épületei

Nemrégiben az egykori Főőrség történelmi épülete is újjászületett a budai Várban. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. által irányított nagyszabású rekonstrukcióban a Reneszánsz Zrt. is részt vett. Az állványok már 2020 tavaszán lekerültek az épületről, így a Hauszmann Alajos egykori tervei nyomán újjáépült egykori laktanya kívülről már ma is megcsodálható, terasza is bejárható. A belső terek kialakítása azonban még folyik: az épület belsejében a kor igényeinek megfelelő új funkciók, kiállítótér, étterem és kávézó is helyet kap majd.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépített Főőrség a palotát védő főőrség, valamint a királyi testőrség számára épült közel 120 évvel ezelőtt. A Csikós udvaron található épület szerves egységet alkot a mellette elhelyezkedő, szintén újjáépített Stöckl lépcsővel, amely a Budavári Palotanegyed alsó és felső teraszát köti össze.

A Főőrség közel hatszáz négyzetméteres, barokk kerti pavilonokat idéző épületének eredetije 1901–1903 között készült el, 1971-re azonban lebontották. Az újraépítés egyik legfontosabb szempontja az volt, hogy az épület ne csupán megjelenésében, de anyaghasználatban is hiteles legyen.

Az épület főhomlokzata (a loggia falburkolata és oszlopai kivételével) süttői mészkőből készült Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

Az épület egyik legmeghatározóbb alapanyaga a süttői édesvízi kemény mészkő, a gyártási és helyezési munkálatokat a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. végezte 2016 és 2019 között.

A szakemberek ezt a nemes alapanyagot használták a lábazat, a loggia, a terasz, a homlokzatburkolat, a sarokrizalitok, a nyíláskeretek, a főpárkány és az attika kialakításánál. A kőszobrász munkákat szintén a Reneszánsz szakemberei végezték: a díszítőelemek is mészkőből készültek, a sisakdíszes zárókövektől az oszlop- és pilaszterfejezeteken át az oroszlánfejes maszkokig, valamint a győzelmi emlék domborművéig. Összességében közel 500 m3 mészkövet használtak fel a munkálatok során.

A rizalitokon található győzelmi emlékmű háromnegyedes dombormű, amelyen zömében római kori fegyvereket, zászlókat és hadijelvényeket láthatunk. A rizalitok tetején található timpanonok szintén mészkőből készültek Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.
Noha az épület két rizalitján elhelyezkedő domborművek első látásra egymással teljesen szimmetrikusnak tűnhetnek, akadnak közöttük apróbb eltérések (például a sisak kialakításában). Így volt ez már a Hauszmann által tervezett eredeti épület esetében is Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt. 
A homlokzatot négy oroszlánfejes maszk díszíti, süttői mészkőből kifaragva Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt. 
Sisakdíszes zárókő Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

Az alsó és a felső teraszt az 1896-ban megépített díszes, neoreneszánsz stílusú Stöckl lépcső köti össze, amelyet szintén az 1970-es években bontottak le. Nevét a korábban a közelben álló, de Hauszmann által elbontatott hivatali épületről, a Stöckl épületről kapta. Ausztriai kastélyok szomszédságába volt szokás a 19. században hasonló melléképületet építeni, ami németül a Stöckl Gebӓude névre hallgatott.

A Stöckl lépcső lábazata, homlokzatburkolata, párnás burkolókövei, nyíláskeretei, oszlopai, párkánya, mellvédje és járdája összesen több mint 120 m3 süttői mészkő felhasználásával készült Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.
Armírozott sarok: a hasított felületmegmunkálás rusztikus hatást eredményez Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.
A lépcsőfokok neuhauseni gránitból készültek Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.
Vissza a címlapra

Süttői mészkőből születnek újjá a Budavári Palota szobrászdíszei

A Lovarda, a Főőrség és a Stöckl lépcső csodálatos épületei után a Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukciójában is fontos szerep jutott a süttői mészkőnek. A különleges munkáról, amelynek előkészületei már 2020 januárjában elkezdődtek, Tarsoly Csaba, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. munkatársa árult el kulisszatitkokat. 

Mi fán terem a travertin?

Az édesvízi mészkő az egyik legnemesebb természetes építőanyag, sok ezer éves történetre tekint vissza. Magán viseli letűnt korok nyomát, amelyről nem egyszer ősi élőlények lenyomata is tanúskodik. Megesik, hogy a kő az egykor élt élőlények teljes vagy részleges maradványait magába zárja, és van, hogy csupán létük egy apró, ám annál fontosabb bizonyítékát őrzi meg, egy lábnyomot vagy egy levél mintázatát.

Hamarosan fenntartható közösségi márkával bővül a Reneszánsz kínálata

A közeljövőben izgalmas, inspiratív fenntartható közösségi márkával lepi meg a vállalat az igényes városvezetőket, tudatos tervezőket és egyéni építkezőket. Az új termékcsalád egyedülálló ötvözete a 21. századi ökotudatos művészeti trendeknek és a fenntartható, környezetbarát gyártási szempontoknak.

Budavár reneszánsza: újjáépült a Lovarda

Nemrégiben a semmiből született újjá a budai Várban, a Csikós udvaron a Lovarda, amely a II. világháborúban kapott súlyos bombatalálatot. Az épület közel fele szenvedett komoly károkat, s noha megmenthető lett volna még, az ötvenes években mégis elbontották. Most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az egykori tervek és fotók felhasználásával ismét felépítették, és hamarosan új, modern funkciókkal várja vendégeit. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. által irányított újjáépítésben a Reneszánsz Zrt. is kiemelkedő szerepet játszott.

Tradíció és modernitás: bravúros építészeti megoldások a Kossuth tér arculatának helyreállításában

A Kossuth téri metrókijárat feletti volt MTESZ-székház 1972-ben épült, az épület felett napjainkra eljárt az idő. Helyére az Országgyűlés Hivatala került, ám az építkezés váratlan kihívások elé állította a szakembereket. Arról, hogy milyen különleges megoldást sikerült találni a fennálló problémára, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. főmérnöke, Kamondy Tibor számol be olvasóinknak.    

San Gimignano, a „középkori Manhattan”

Toscana szívében nem sok kisváros büszkélkedhet azzal, hogy jelentőségével felülmúlta Firenzét, „felhőkarcolóival” megihlette patinás egyetemek építészeit, de még a nagy rendezőt, Franco Zeffirellit is.

Mészkő: a fenntarthatóság egyik alapköve

A koronavírus-járvány következtében megnőhet az igény a környezetkímélő építőanyagok használatára, így a világos mészkő a jövőben még nagyobb szerepet játszhat az építőiparban. A Magyar Hírlap Balogh Miklós, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. vezetője segítségével járta körül a jelenség mögött fellelhető okokat. 

Híres mészkő épületek, amelyek kiállták az idő próbáját

Noha a mészkő évezredek óta az egyik legnépszerűbb kő szerte a világon, kevesen tudják, milyen szerves és fontos szerepet játszott ez a természetes anyag az építészet történetében. Számos olyan ikonikus épület készült mészkő felhasználásával, amely azóta is – évszázadok, évezredek elteltével – lenyűgöző. 

Az új kőkorszak

„Az épített környezetünket alkotó anyagoknak a történelem során még soha nem kellett olyan tekintetben bizonyítaniuk értéküket, mint napjainkban, a klímaváltozás egyre drámaibb következményeinek fényében” – olvashatjuk egy izgalmas londoni kiállítás, a The New Stone Age bemutatkozó szövegében. 

Ahol nagy a szükség, közel a segítség

Nem csupán a koronavírus-járvány nyomán fellépő egészségügyi vészhelyzet példa nélkül való, de a jelenséget övező emberi összefogás mértéke is. Az emberi segítségnyújtás számos szép példájának lehetünk tanúi az Élő Bolygónk weboldalon. 

1
2