Ahol nagy a szükség, közel a segítség

Nem csupán a koronavírus-járvány nyomán fellépő egészségügyi vészhelyzet példa nélkül való, de a jelenséget övező emberi összefogás mértéke is. Az emberi segítségnyújtás számos szép példájának lehetünk tanúi az Élő Bolygónk weboldalon. 

A klíma- és környezetvédelmi, valamint fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó online szemle, az Élő Bolygónk a járvány kezdetén önálló rovatot indított Mindenki mindenkiért címen, amelynek keretében a segíteni akarás számos jó példájáról számolnak be azóta is nap mint nap. Cikkeikben a segítségnyújtás legkülönbözőbb példáival találkozhatunk, a távoktatás nehézségeinek áthidalásától az idősekre való fokozott odafigyelésen keresztül az egészségügyi szakemberek munkájának támogatásáig. 

Az elmúlt héten egy számunkra – elhelyezkedésünkből fakadóan – különösen fontos intézmény, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház számára felajánlott adományokkal is foglalkozott a weboldal. Az erről szóló cikket teljes terjedelmében megosztjuk mi is olvasóinkkal:

„Senki sem lehet sikeres önmagában, egy felelős vállalat nem csupán saját, hanem közvetlen működési környezete sikerében is érdekelt. A koronavírus okozta helyzet bebizonyította, hogy sokan gondolkodnak így: az esztergomi Vaszary Kolos Kórház számára számos kisebb és nagyobb helyi vállalat tett felajánlásokat.

Csodálatos összefogások övezték és övezik a kialakult járványhelyzetet, számtalan vállalkozás és magánszemély segít azoknak, akik bajba kerültek, vagy épp azon egészségügyi dolgozóknak, akik a frontvonalban harcolnak ezzel az alattomos betegséggel.

Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház is rengeteg felajánlást kapott a járványhelyzet kialakulása óta. Volt olyan cég, amely ebéddel kedveskedett a dolgozóknak, vagy épp gyümölcsöt, ásványvizet vagy péksüteményt ajándékozott számukra, és akadt olyan is, aki maszkokkal, kéztörlőkkel segítette a munkájukat. A térség meghatározó vállalatait is ott találjuk az adományozók között: a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. jelentős, 2 millió forintos anyagi segítséggel járul hozzá a koronavírus elleni küzdelemhez, míg a Magyar Suzuki Zrt. négy kölcsönautóval segíti a munkatársak mindennapi logisztikáját.

A Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete toalettpapírt, papír zsebkendőt és szalvétát adományozott a kórház számára, míg a Pek–Snack Kft. és a COOP–Sünihús Kft. frissen sült péksüteménnyel lepte meg a dolgozókat több alkalommal is Fotó: Facebook/Vaszary Kolos Kórház

Balogh Miklós, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. tulajdonosa hisz abban, hogy egy felelős vállalatnak a környezetére is oda kell figyelnie: »A járvány okozta veszélyhelyzetben a sikert az eredményes védekezés jelenti. A kórházakban dolgozó orvosok, nővérek, betegellátók ennek a küzdelemnek a frontvonalában álltak és állnak. Ilyenkor minden forint, amely a betegellátást segíti, életmentésben, gyógyításban hasznosul. Nagy szerencse, hogy ezt sokan ismerték fel, és a helyi kezdeményezések jelentette jó példák Esztergomban és országszerte megannyi követőre találtak.«

Hozzátette: mindemellett az is nagyon fontos, hogy milyen következtetéseket vonunk le a helyzetből, mi az a tanulság, amelyet a járvány utáni életünkbe is beépítünk majd, hogy a jövőnk minél biztosabb lehessen. Noha a koronavírus az egészségünket támadta meg, az életmódunk számos pontján elgondolkodásra késztet. Olyan leckét tanulhatunk általa, ami segíthet bennünket abban, hogy felelősebben gondolkozzunk a fenntarthatóságról, a helyi értékek támogatásának fontosságáról.”

Vaszary Kolos Kórház, Esztergom Fotó: Facebook/Vaszary Kolos Kórház
Vissza a címlapra
Tovább a forráshoz: elobolygonk.hu

Egy máig inspiráló reneszánsz egyéniség: Janus Pannonius

Akadnak olyan személyiségek a világtörténelemben, akiknek élete időtlen tanulságokkal bír. Janus Pannonius is ilyen. Nem csupán korának, a reneszánsznak volt emblematikus alakja ő, de életének története ma is inspiráló példaként szolgálhat. Egyszerre volt sikeres a szellemi, az üzleti és a közéletben. Európai értelemben vett intellektus, elismert tudós, jogi doktor, politikus, diplomata és egyházfi volt.

Budapest Európa második leggyorsabban melegedő fővárosa

Az elmúlt ötven évben Budapesten 4 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. A kontinens fővárosai közül csupán Rigára van még ennél is rosszabb hatással a klímaváltozás.

Mi vár az építészetre a koronavírus-járvány után?

A világszerte tomboló koronavírus-járvány nagyon sok szempontból változtatta meg az emberek életét. Tudtuk persze már egy ideje, hogy az a felgyorsult tempó, amelyben éltünk, nem fenntartható. A vírus most kicsit megállította a világot, van idő gondolkodni a szokásainkon. De milyen lesz a járvány utáni élet? Milyen hatással lesz mindez az építészetre, az építőiparra?

Hogyan születhet újjá Párizs büszkesége, a leégett Notre-Dame?

2019 tavaszán az egész világot megrázta a hír, mely szerint kigyulladt a kereszténység egyik legcsodásabb épülete, a Notre-Dame. Milliók követték figyelemmel, meddig terjed a tűz, megmenekül-e a csodálatos katedrális. Egy évvel a tűzeset után még mindig fájóan érvényes a kérdés: vajon hogyan épülhet újjá egy ilyen páratlan épület egy ekkora katasztrófa után?

Klímaváltozás és hőszigethatás – Miért van egyre nagyobb hőség a városokban?

Az urbanizáció megállíthatatlannak tűnik, de mi történik, ha ehhez a napjainkban oly sokszor hallatott klímaváltozás és a városokban már jól ismert jelenség, az ún. hőszigethatás következményei is társulnak? A válasz nem túl biztató: nagyvárosaink hőmérséklete akár 10 °C-kal is emelkedhet.

Hőség? Riadó! – A felmelegedés egészségügyi hatásai

A klímaváltozás már nem a fenyegető jövő, hanem a jelen. Itt van a mindennapokban, a szélsőséges időjárásban, a hőingadozásban, a viharokban, az árvizekben és az aszályokban. Gleccserek olvadnak, miközben országnyi területek sivatagosodnak el. Mindezek pedig csak a klímaváltozás közvetlen, azonnali hatásai. 

Főszerepben: a kőfaragás

Hogy miért volt szükség egy filmforgatáson hozzáértő kőszobrász- és kőfaragó csapatra? Aki olvasta Ken Follett világhírű regényét, annak egyértelmű a válasz. Akinek még nem volt alkalma kézbe venni a könyvet, annak legyen elég annyi, hogy a lebilincselő történet fő szála egy katedrális megépítése körül bonyolódik a 12. századi Angliában. 

Otthonos ökotippek jövőépítőknek

Az ember – mióta világ a világ – alkot, épít, hogy védelmet találjon a természet nyers és zabolátlan erőivel szemben. Ez a tevékenység alapvetően járult hozzá a civilizáció fejlődéséhez, azaz hatása messze túlmutat az építészettörténet határain. És korántsem csak azért, mert a civilizációs fejlődés során az otthonosság iránti igény csakhamar felülírta a puszta menedéképítés ösztönét, hanem azért, mert amikor a menedék elkezdett otthonná válni, e lassú, évszázadokat átölelő folyamat során az emberi építőtevékenységben mindinkább előtérbe kerültek a társas együttélést szolgáló funkciók és megoldások. 

Reneszánsz történet

Nomen est omen, tartja a mondás. S valóban, ez a történet a messze múltba, a reneszánsz építészet világába nyúlik vissza.