Páratlan mészkőkincs több mint 100 hektáron

Az észak-magyarországi Süttő község közelében található mészkőbányákat elődeink már közel 2000 éve művelik, az innen származó mészkövet az ókori Római Birodalomban is használták. Ebből a kiváló minőségű mészkőből épültek a híres Duna menti római kori erődítmények, utak is.

A bányáinkban található travertinkészlet a jövő építészetét is sokáig szolgálhatja, a Reneszánsz Zrt. által művelt 100 hektáros bányaterületen 400-500 évre elegendő díszítőkővagyon található.

Bányánkban kizárólag gyémántdrótfűrészes technológiát alkalmazunk. A kő vágásához használt vizet tisztítjuk és újra felhasználjuk.

A sokoldalú travertin mészkő

A Reneszánsz süttői travertin kövének fizikai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a díszítő- és építőkőiparban szinte bármilyen köves munkára felhasználhassuk, rendkívüli tartóssága, illetve só-, fagy- és kopásállósága miatt. Megjelenése alkalmassá teszi, hogy mind a kortárs, mind a hagyományos építészeti stílusokhoz is használhassuk.

Mindezt bizonyítják referenciái is, többek között a budapesti Országház, a Ritz Carlton Hotel, a MOM Park irodaházak vagy a Művészetek Palotája épületein.

Technológia és kapacitás

Bányáinkban a környezetkímélő módon zajló kőkitermelés a legkorszerűbb bányászati gépek és eljárások igénybevételével, gyémántdrótos vágási technológiával folyik.

A kibányászott kőtömbök feldolgozása a Reneszánsz Zrt. modern és nagy kapacitású gépekkel felszerelt üzemeiben zajlik, melyek közül kettő Süttőn, egy Ürömön és egy Zalaegerszegen működik. Kőfeldolgozásunk, valamint kereskedelmi és logisztikai tevékenységünk számára összességében 11 000 négyzetméternyi ipari csarnok és 7 hektárnyi ipari terület nyújt megfelelő hátteret.

Feldolgozóüzemeinkben nagy teljesítményű gatterek, breton csiszolósorok, valamint 600–2500-as darabolók működnek. Jelentős ipari volument képviselő vékonylap-gyártó gépsorunk mellett a 21. századi innovatív technológiát CNC-vezérlésű darabolók és az akár szobrászati kivitelezésben is alkalmazható digitálisan vezérelt kőfaragó gépek képviselik. Megrendelőinknek a legkorszerűbb technológiákkal állunk rendelkezésére az épületek, szobrok vagy más térelemek teljes körű digitális felmérésével, 3D-s szkennelésével. 3D-szkennert és 3D-s tervezőszoftverünket használva, a műemlékek sérült, faragott kőelemeinek digitális másolatát készíthetjük el, a kő hibáit szoftverrel javítjuk, majd a digitális fájlt felhasználva kőmegmunkáló gépeink segítségével legyártjuk az eredeti kőelem javított másolatát.

Felbecsülhetetlen szakmai tudás

Társaságunknak 70 éves fennállása során mindig is kiemelt célja volt a kőfaragó- és kőszobrászszakma fenntartása, továbbhagyományozása az új generációkra. A jelentős volumenű ipari kőfeldolgozás mellett az egyedi, magas fokú szaktudást és kézműves megmunkálást igénylő díszítőkövek előállításában és a szoborfaragás területén is jelentős kapacitásokkal rendelkezünk.

Kőszobrászaink és kőfaragóink számos nemzetközi szakmai díj birtokosai. Kezük munkáját számtalan hazai és külföldi épület mesteri kivitelezésű díszítőkövei és megannyi művészi gondossággal elkészített homlokzati és köztéri szobor őrzi.

Büszkék vagyunk arra, hogy az Országház épületének teljes megújításától a Szent István-bazilika rekonstrukciójáig, a New York-palotától a világ egyik legszebb Four Seasons szállodájának otthont adó Gresham-palotáig számos rangos épület kőmunkáit végezhették el a Reneszánsz Zrt. felkészült szakemberei.

A kortárs építészeti és a hagyományos díszítőkő-kultúrában megszerzett egyedülálló jártasságunkra alapozva vállalatunk szakmérnökei építészeti és műemlék-rekonstrukciós szaktanácsadási szolgáltatást is nyújtanak megrendelőink számára annak érdekében, hogy mindinkább kiteljesedhessen a kő, mint a legősibb, legtermészetesebb és legkorszerűbb építészeti alkalmazásokat lehetővé tevő építő- és épített környezetet díszítő anyag 21. századi reneszánsza.

Aktuális karrierlehetőségek

Örömmel állunk rendelkezésére

Értékesítés

Projektértékesítés

  • Üröm: Reneszánsz Kőfaragó Zrt., 2096 Üröm, Fő u. 1.
    Pokornyi Zsolt, vállalkozási igazgató: +36-20/254-4062, pokornyi.zsolt@reneszansz.hu

Projekt-előkészítés

Mérföldköveink

1948 Megalakul a Kőfaragó és Épületszobrászipari Vállalat, a Reneszánsz Zrt. jogelődje.

2002 A nagy kapacitású süttői kőfeldolgozóüzem korszerűsítése.

2004 Munkába áll az új ürömi kőszobrász- és feldolgozóüzem.

2007 A zalaegerszegi feldolgozóüzem megnyitása.

2009 A süttői gyártócsarnok vékonylap-gyártó és táblacsiszoló sorának üzembe helyezése.

2011 Kőművészeti látogató- és konferencia-központ megnyitása Ürömön.

2014 Stratégiaváltás: a Reneszánsz Zrt. visszatért az alapításkor megfogalmazott céljaihoz. Átalakult díszítőkő-bányászattal és -feldolgozással foglalkozó iparvállalattá, és meghatározó értékévé vált egy hosszú távú, fenntartható célokon alapuló családi vállalkozás felépítése.

2019 A süttői bányában és feldolgozóüzemeinkben beszerzésre kerülnek a legmodernebb kővágó gépek és egy burkolatgyártó gépsor összesen 2 milliárd Ft értékben.