Híres mészkő épületek, amelyek kiállták az idő próbáját

Noha a mészkő évezredek óta az egyik legnépszerűbb kő szerte a világon, kevesen tudják, milyen szerves és fontos szerepet játszott ez a természetes anyag az építészet történetében. Számos olyan ikonikus épület készült mészkő felhasználásával, amely azóta is – évszázadok, évezredek elteltével – lenyűgöző. 

Szfinx

A gízai nagy szfinx a Föld egyik legnagyobb és egyben az egyik legrégebbi szobra. Az oroszlántestű, emberfejű lényt ábrázoló alkotás 4500 éve áll a Nílus völgyének szélén, őrizve a piramisokat. Az arabok Abu'l Hól néven ismerik, ami azt jelenti: A rettenet atyja. Teljes hossza 72,5 méter, magassága pedig meghaladja a 20 métert. Története során többször is eltemette a homok, Napóleon egyiptomi hadjárata idején például csupán a szobor feje látszott ki.

A szfinx teste két kőfejtés között megmaradó szálkőzetből készült, a feje pedig szintén visszamaradt mészkőréteg maradék tömbje Fotó: Shutterstock

Parthenón

Az ókori görögök is nagyon kedvelték a mészkövet, számos régi épületükről a mai napig visszaköszön ez az elegáns építőanyag. Így van ez a Parthenón esetében is. Pallasz Athéné temploma az i. e. 5. században épült az athéni Akropoliszon, a munkálatokat Pheidiasz felügyelte. A dór stílusú templomépület 70 méter hosszú és 31 méter széles.

A Parthenón épülete remek példa a mészkő oszlopok korai használatára Fotó: Shutterstock

Gízai piramis

A Kheopsz fáraó által építtetett gízai nagy piramis az egyetlen, amely máig fennmaradt az ókori világ hét csodája közül. A világ legnagyobb piramisa, amely a maga 147 méteres magasságával négyezer évig egyben a világ legmagasabb épülete is volt. A piramist a Kairóval mára egybeépült Gíza közelében építették fel, egy 60 méter magas és körülbelül 1200 méter átmérőjű mészkőplatón, a Mokattám-képződményen. 

A piramis belső részének döntő hányadát a helyben bányászott mészkő felhasználásával építették  Fotó: Shutterstock

Lincoln-emlékmű

A Washingtonban található Lincoln-emlékmű dór jegyekkel bíró görög templom stílusában épült, belső falai és oszlopai mészkő felhasználásával készültek. Az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke, Abraham Lincoln emlékére építették a 20. század elején. Az épület előtti tér számos fontos társadalmi esemény helyszínéül szolgált, itt hangzott el például Martin Luther King leghíresebb beszéde is, amelyből a jól ismert „Van egy álmom” idézet származik.

Az épületben találhatjuk Abraham Lincoln hatalmas ülőszobrát Fotó: Shutterstock

Empire State Building

Az Empire State Building az Amerikai Egyesült Államok egyik legmagasabb és leglátványosabb épülete. A mészkő felhasználásával készült épület New York Manhattan kerületében található, 381 méteres magasságával pedig 42 évig az USA legmagasabb épületének számított. Az 1931-ben átadott épület nem csupán az építészet, de a popkultúra ikonikus elemévé is vált – például King Kongot is az Empire State Building tetejére mászva érte a szomorú vég a kultikus történetben.

Az Empire State Building alig több mint egy év alatt épült fel, az építkezésen 3400 munkás dolgozott Fotó: Shutterstock

Országház

Nekünk, magyaroknak is hagyományosan erős a kötődésünk ehhez a nemes építőanyaghoz. A nemzet egyik legfontosabb szimbolikus épülete, az Országház, amely a világ harmadik legnagyobb ilyen funkciójú épülete, is ebből az anyagból épült.

1880 és 1883 között az ország legnevesebb építészei versengtek a pályázaton, amelynek eredményeképp kilencéves építkezés után végül Steindl Imre historizáló-eklektikus terve valósult meg 1904-ben. A mészkő burkolatú épületnél, amelynek homlokzatát számos különleges, művészi mészkő dísz is gazdagítja, eredetileg egy kevésbé időtálló, puha követ használtak, amelyet a korabeli szerszámokkal könnyen és gyorsan lehetett megmunkálni. Ez az anyag azonban már a húszas években kezdte megadni magát: nem bírta jól a fagyokat és az iparosodás terjedésével egyre gyakoribb savas esőket, így folyamatos cserére szorult.

A modern kori felújítást 1985-től 2013-ig a Reneszánsz Zrt., illetve annak elődje, az Állami Kőfaragó Vállalat szakemberei végezték a legmagasabb minőségű, időtálló süttői mészkő felhasználásával, ami biztosítja, hogy ezt a pompás épületet a Duna partján generációk hosszú sora csodálhassa meg anélkül, hogy az összképet felújítóállványzat rontaná.

Az épület felújításához hozzávetőlegesen 6500 köbméternyi faragott süttői mészkő került felhasználásra Fotó: Shutterstock
Vissza a címlapra

Hamarosan fenntartható közösségi márkával bővül a Reneszánsz kínálata

A közeljövőben izgalmas, inspiratív fenntartható közösségi márkával lepi meg a vállalat az igényes városvezetőket, tudatos tervezőket és egyéni építkezőket. Az új termékcsalád egyedülálló ötvözete a 21. századi ökotudatos művészeti trendeknek és a fenntartható, környezetbarát gyártási szempontoknak.

Budavár reneszánsza: újjáépült a Lovarda

Nemrégiben a semmiből született újjá a budai Várban, a Csikós udvaron a Lovarda, amely a II. világháborúban kapott súlyos bombatalálatot. Az épület közel fele szenvedett komoly károkat, s noha megmenthető lett volna még, az ötvenes években mégis elbontották. Most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az egykori tervek és fotók felhasználásával ismét felépítették, és hamarosan új, modern funkciókkal várja vendégeit. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. által irányított újjáépítésben a Reneszánsz Zrt. is kiemelkedő szerepet játszott.

Tradíció és modernitás: bravúros építészeti megoldások a Kossuth tér arculatának helyreállításában

A Kossuth téri metrókijárat feletti volt MTESZ-székház 1972-ben épült, az épület felett napjainkra eljárt az idő. Helyére az Országgyűlés Hivatala került, ám az építkezés váratlan kihívások elé állította a szakembereket. Arról, hogy milyen különleges megoldást sikerült találni a fennálló problémára, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. főmérnöke, Kamondy Tibor számol be olvasóinknak.    

San Gimignano, a „középkori Manhattan”

Toscana szívében nem sok kisváros büszkélkedhet azzal, hogy jelentőségével felülmúlta Firenzét, „felhőkarcolóival” megihlette patinás egyetemek építészeit, de még a nagy rendezőt, Franco Zeffirellit is.

Mészkő: a fenntarthatóság egyik alapköve

A koronavírus-járvány következtében megnőhet az igény a környezetkímélő építőanyagok használatára, így a világos mészkő a jövőben még nagyobb szerepet játszhat az építőiparban. A Magyar Hírlap Balogh Miklós, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. vezetője segítségével járta körül a jelenség mögött fellelhető okokat. 

Az új kőkorszak

„Az épített környezetünket alkotó anyagoknak a történelem során még soha nem kellett olyan tekintetben bizonyítaniuk értéküket, mint napjainkban, a klímaváltozás egyre drámaibb következményeinek fényében” – olvashatjuk egy izgalmas londoni kiállítás, a The New Stone Age bemutatkozó szövegében. 

Ahol nagy a szükség, közel a segítség

Nem csupán a koronavírus-járvány nyomán fellépő egészségügyi vészhelyzet példa nélkül való, de a jelenséget övező emberi összefogás mértéke is. Az emberi segítségnyújtás számos szép példájának lehetünk tanúi az Élő Bolygónk weboldalon. 

Egy máig inspiráló reneszánsz egyéniség: Janus Pannonius

Akadnak olyan személyiségek a világtörténelemben, akiknek élete időtlen tanulságokkal bír. Janus Pannonius is ilyen. Nem csupán korának, a reneszánsznak volt emblematikus alakja ő, de életének története ma is inspiráló példaként szolgálhat. Egyszerre volt sikeres a szellemi, az üzleti és a közéletben. Európai értelemben vett intellektus, elismert tudós, jogi doktor, politikus, diplomata és egyházfi volt.

Budapest Európa második leggyorsabban melegedő fővárosa

Az elmúlt ötven évben Budapesten 4 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet. A kontinens fővárosai közül csupán Rigára van még ennél is rosszabb hatással a klímaváltozás.

Mi vár az építészetre a koronavírus-járvány után?

A világszerte tomboló koronavírus-járvány nagyon sok szempontból változtatta meg az emberek életét. Tudtuk persze már egy ideje, hogy az a felgyorsult tempó, amelyben éltünk, nem fenntartható. A vírus most kicsit megállította a világot, van idő gondolkodni a szokásainkon. De milyen lesz a járvány utáni élet? Milyen hatással lesz mindez az építészetre, az építőiparra?

1
2