Különleges kezdeményezéssel várja a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészeket

Izgalmas szakmai programot kínál a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészek számára 2021 tavaszától, melynek keretében nem csupán a süttői mészkőbánya lesz megtekinthető, de a szakmai bejárás kiterjed a kőfaragó műhelyekre, a gyártóüzemre és az utcabútorparkra is. Szőllőssy Barbara formatervező iparművészt, a program leendő házigazdáját kértük meg, áruljon el további részleteket a kezdeményezéssel kapcsolatban.

Miért éppen a tájépítészek számára hirdették meg ezt a programot?

Évek óta nagyon jó viszonyt ápolunk a Magyar Tájépítész Szövetséggel, 2019-ben pedig még szorosabbra fontuk az együttműködést. Azóta a szövetség több szakmai programjában is közreműködtünk, melyek közül talán az Év Tájépítésze díj támogatása a legnagyobb megtiszteltetés számunkra. Fontosnak tartjuk, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközzel és információval segítsük a tervezőket, hogy minél több ponton párbeszédet nyithassunk az építőipar résztvevői között. A szövetséggel közös terveink között szerepel egy szakmai előadás-sorozat elindítása is a közeljövőben, amelynek ürömi rendezvénycsarnokunkban biztosítanánk majd helyszínt. Azon túl, hogy ez remek lehetőséget adna az építészet 21. századi kihívásainak és az arra adható lehetséges válaszoknak a megtárgyalására, a szakmabelieknek is remek fórumot szolgáltatnánk arra, hogy bemutassák egymásnak az éppen aktuális projektjeiket.

Szőllőssy Barbara formatervező iparművész, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. üzletágvezető munkatársa

Milyen kihívásokra gondoljunk?

Számos égetően aktuális téma akad napjaink építészetében, elég, ha csupán a klímaváltozás következtében fennálló problémákra gondolunk. Az építészet szerencsére sokat tehet azért, hogy a városaink a globális felmelegedés ellenére is élhető helyek maradjanak; természetes anyagok használatával, a zöld felületek megfelelő kialakításával nagymértékben csökkenthető például a klímaváltozás nyomán egyre erősebbé váló hőszigethatás, amelynek már napjainkban is megjelentek az egészségkárosító hatásai. Mindehhez azonban párbeszédre van szükség tervezők és tervezők, tervezők és gyártók között. A legújabb kezdeményezésünkkel is ehhez a diskurzushoz szeretnénk lehetőséget teremteni.

Mit kínál a résztvevőknek a bánya- és üzemlátogatás?

Az ingyenes, ám regisztrációhoz kötött bejáráson való részvétel 1,5 kamarai pontot ér a tájépítészek számára. Munkatársaimmal igyekeztünk úgy kialakítani a programot, hogy a lehető legtöbb információt adhassuk át a szakembereknek úgy, hogy közben interaktív, izgalmas kalandot is kínálunk számukra.

Az elkövetkezendő évtizedek egyik legfontosabb kérdése, hogy minél inkább képesek legyünk odafigyelni az épített környezet és a természet egyensúlyára

A program keretein belül lehetőséget biztosítunk a süttői mészkőbánya megtekintésére, a legkorszerűbb bányászati technológiák megismerésére Adamcsik Tibor bányavezető és geológus vezetésével, aki több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik a mészkőbányászat területén, így többek között a résztvevők megtudhatják tőle azt is, hogy van-e összefüggés a mészkövek keletkezésének körülményei és a között, hogy a mészkő milyen célra használható biztonsággal, illetve hogy miben különböznek egymástól a horvát, a német, a török és a magyar mészkő fizikai tulajdonságai.

A bánya mellett az üzem látogatására is sor kerül, ahol megmutatjuk a kőfeldolgozás lehetőségeit és fázisait, a nyers kőtől a kézi faragáson és a legmodernebb robottechnológián át a high-tech lapgyártó sorokig. Az érdeklődők megtekinthetik a feldolgozott köveket különféle késztermékek formájában, hagyományos és rendhagyó felületekkel, illetve megismerkedhetnek utcabútor-kínálatunkkal is, ízelítőt kínálva mindezzel abból, hogy milyen határtalan tervezési lehetőségekkel bír a mészkő mint alapanyag korunk dizájnkultúrájában. Szeretnénk a legváltozatosabb kérdésekre is választ adni a mészkővel kapcsolatban, így a látogatás során szóba kerülnek majd annak gazdasági vetületei is (a megtérülés lehetőségei, a magyar mészkő használata mellett szóló érvek), Kamondy Tibor főmérnök és műemléki szakmérnök pedig a környezetvédelemről, azon belül pedig a hőszigethatásról, vagyis a különböző köztéri burkolatok hőkibocsátásáról tart rövid előadást, melyet mérési bemutató is követ majd.

Mit tegyen, aki szeretne részt venni a programon?

Az eseményre, amelyet az érdeklődés függvényében akár több alkalommal is megrendezünk, a Magyar Tájépítészek Szövetségének weboldalán lehet majd jelentkezni. A program pontos időpontjáról is itt adunk majd hírt, 2021 tavaszán.  

Hogy mennyire fontos kérdés az épített és természetes környezet harmóniája az emberiség jövője szempontjából, azt jól mutatja, hogy a Fenntartható városok és közösségek célkitűzése már 2015-ben ott szerepelt – 11-es sorszámmal – a világ állam- és kormányfői által elfogadott Fenntartható Fejlődési Célok között
Vissza a címlapra

Mészkőből modern otthon? – A válasz nem lehet kérdéses

Mi teszi a mészkőt, az egyik legrégibb természetes alapanyagot 21. századi modern építőanyaggá? Hogyan lehet egyszerre értékőrző és trendi? Az Építkezők műsora arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lehetőségek rejlenek a mészkő mai felhasználásában. 

A Reneszánsz Kőkert hazavihető kincsei

Alig 10 perces autóútra Budapesttől mesebeli antik díszkövek és álomszép dizájn travertin burkolatok várják a lakberendezés és kertépítés szerelmeseit, egy nemrégiben nyílt egyedülálló helyen. A limitált darabszámú egyedi régiségeket és modern márkás outlet építőanyagokat kifejezetten az igényes vásárlók számára válogatják össze hétről hétre a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. szakemberei. Az ürömi Fő utca felől megközelíthető szabadtéri piacon minden hétköznap 8-kor indul az élet, és egészen sötétedésig szabad a vásár és a válogatás.

A kő útja – a kőbányától az otthonunkig

A múlt és a jelen az építőiparban is találkozik: mi sem lehetne ennek ékesebb bizonyítéka, mint az egyik legnemesebb természetes építőipari alapanyag, a mészkő, amely nem csupán évezredek tapasztalatát hordozza magában, de remekül illik a 21. század fenntarthatósági törekvéseihez is.  

Süttői mészkőből születnek újjá a Budavári Palota szobrászdíszei

A Lovarda, a Főőrség és a Stöckl lépcső csodálatos épületei után a Budavári Palota déli összekötő szárnyának rekonstrukciójában is fontos szerep jutott a süttői mészkőnek. A különleges munkáról, amelynek előkészületei már 2020 januárjában elkezdődtek, Tarsoly Csaba, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. munkatársa árult el kulisszatitkokat. 

Mi fán terem a travertin?

Az édesvízi mészkő az egyik legnemesebb természetes építőanyag, sok ezer éves történetre tekint vissza. Magán viseli letűnt korok nyomát, amelyről nem egyszer ősi élőlények lenyomata is tanúskodik. Megesik, hogy a kő az egykor élt élőlények teljes vagy részleges maradványait magába zárja, és van, hogy csupán létük egy apró, ám annál fontosabb bizonyítékát őrzi meg, egy lábnyomot vagy egy levél mintázatát.

Főőrség és Stöckl lépcső: süttői mészkőből épültek újjá a Csikós udvar épületei

Nemrégiben az egykori Főőrség történelmi épülete is újjászületett a budai Várban. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. által irányított nagyszabású rekonstrukcióban a Reneszánsz Zrt. is részt vett. Az állványok már 2020 tavaszán lekerültek az épületről, így a Hauszmann Alajos egykori tervei nyomán újjáépült egykori laktanya kívülről már ma is megcsodálható, terasza is bejárható. A belső terek kialakítása azonban még folyik: az épület belsejében a kor igényeinek megfelelő új funkciók, kiállítótér, étterem és kávézó is helyet kap majd.

Hamarosan fenntartható közösségi márkával bővül a Reneszánsz kínálata

A közeljövőben izgalmas, inspiratív fenntartható közösségi márkával lepi meg a vállalat az igényes városvezetőket, tudatos tervezőket és egyéni építkezőket. Az új termékcsalád egyedülálló ötvözete a 21. századi ökotudatos művészeti trendeknek és a fenntartható, környezetbarát gyártási szempontoknak.

Budavár reneszánsza: újjáépült a Lovarda

Nemrégiben a semmiből született újjá a budai Várban, a Csikós udvaron a Lovarda, amely a II. világháborúban kapott súlyos bombatalálatot. Az épület közel fele szenvedett komoly károkat, s noha megmenthető lett volna még, az ötvenes években mégis elbontották. Most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az egykori tervek és fotók felhasználásával ismét felépítették, és hamarosan új, modern funkciókkal várja vendégeit. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. által irányított újjáépítésben a Reneszánsz Zrt. is kiemelkedő szerepet játszott.

Tradíció és modernitás: bravúros építészeti megoldások a Kossuth tér arculatának helyreállításában

A Kossuth téri metrókijárat feletti volt MTESZ-székház 1972-ben épült, az épület felett napjainkra eljárt az idő. Helyére az Országgyűlés Hivatala került, ám az építkezés váratlan kihívások elé állította a szakembereket. Arról, hogy milyen különleges megoldást sikerült találni a fennálló problémára, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. főmérnöke, Kamondy Tibor számol be olvasóinknak.    

San Gimignano, a „középkori Manhattan”

Toscana szívében nem sok kisváros büszkélkedhet azzal, hogy jelentőségével felülmúlta Firenzét, „felhőkarcolóival” megihlette patinás egyetemek építészeit, de még a nagy rendezőt, Franco Zeffirellit is.

1
2
3