Variációk egy témára – Így bánik a kővel a dizájnerikon, Tom Dixon

Ösztönös tehetség, egyedi és művészi formatervek. Tom Dixon hisz abban, hogy egy tervezőnek történetmesélőnek is kell lennie, történeteihez pedig előszeretettel használja a követ mint alapanyagot. Új boltjába online is besétálhatunk, hogy megnézzük, mit mesél nekünk...

Tárgyainak története, személyisége van... Egyedi és markáns stílusának köszönhetően Tom Dixon neve mára ikonikussá vált a formatervezés világában. Lámpáival, bútoraival több neves múzeum tárlatain is összefuthatunk a New York-i Museum of Modern Arttól a londoni Victoria & Albert Museumig.

Tom Dixon egyik üzletének és bemutatótermének enteriőrje Londonban Fotó: Shutterstock

A formatervezés angol fenegyereke Tunéziában született 1959-ben, négyéves volt, amikor szülei az Egyesült Királyságba költöztek. A londoni Chelsea School of Artban diplomázott 1978-ban. A 1970-es és 80-as évek fordulóján a brit éjszakai klubélet jellegzetes figurája volt, többek között egy funkbanda basszusgitárosaként.

Első bútorait kísérleti jelleggel régi ablakkeretekből és állványzatdarabokból hegesztette össze. A nyolcvanas évek első felében kezdett komolyabban is bútortervezéssel foglalkozni. Számos emlékezetes tárgy fűződik a nevéhez: a Kitchen-szék és az S-szék korai munkásságának jellemző alkotásai, de az ő nevéhez köthető a Mirror Ball-világítás és a Wingback-szék is. 

Az 1992-ben tervezett S-szék egy példánya bekerült a Victoria and Albert Museum állandó gyűjteményébe, majd valamivel később a New York-i Museum of Modern Artba is Fotó: cappellini.com

Tanított a Royal College of Art, a Kingston Polytechnic és a Plymouth Egyetem falai között. Számos nagy, nemzetközi márkának tervezett bútorokat, ám 2002-ben úgy döntött, inkább a saját nevéből csinál brandet, azóta a maga útját járja. Munkásságáért, a brit dizájnipar felvirágoztatásáért a királynő a Brit Birodalom Rendje érdemrendben részesítette. 

Dixon mindig is szembement a fast fashion bútorok divatjával: olyan tárgyakat akar tervezni, amelyek kiállják az idő próbáját. Nem véletlenül esett a választása a kőre sem mint alapanyagra... Számos különféle tárgyat álmodott már ebből az elegáns és időtálló anyagból, a falilámpától a mozsáron át a vágódeszkáig.

Nemrégiben új dizájnboltot nyitott Sanghajban, amelyet az internet segítségével online is bejárhatunk

Kő vágódeszka és kínáló Tom Dixon tervei alapján Fotó: tomdixon.net
Vissza a címlapra

Hamarosan a látogatók is megtekinthetik a Budavári Palota süttői mészkőből újjászülető díszeit

2020. januárban kezdődtek meg a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a Budavári Palota déli összekötő szárnyának felújítási munkálatai, amelyek során nem csupán a belső terek születnek újjá, hanem a palotaépület homlokzata is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ebben a különleges rekonstrukcióban fontos szerep jut a süttői mészkőnek. 

Okosburkolatok okos felhasználóknak

Az otthonunk a legértékesebb tulajdonunk, életünk középpontja, ahová visszavonulhatunk, ahol kikapcsolódhatunk. Így sok bosszúságot okoz, ha nem megfelelő minőségű anyagokat választunk az építkezés vagy a felújítás során. A kültéri burkolatok megválasztásánál például fontos, hogy fagy- és sóállót válasszunk, mert ezzel a fölösleges pénzkidobás mellett számos más bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.

Különleges épületet terveztek az óceánok védelmében

Nem csupán a klímavédőket, de számos olyan tervezőt is foglalkoztat a tengerek, óceánok szennyezettségének kérdése, akik hisznek abban, hogy a jövő építészete a fenntarthatóság építészete. Ezt tartotta szem előtt Lenka Petrakova szlovák dizájner is csodás, 8. kontinens elnevezésű projektje megalkotásakor, amellyel elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat.

Green Talk – Online előadások a karbonsemleges építkezés lehetőségeiről

Izgalmas online előadásokat tekinthetünk meg február 24-én ingyenesen a karbonmentes építkezés jelenéről és jövőjéről.

A legnagyobb nemzetközi sztárok is a zöld épületekre voksolnak

Olyan népszerű hírességek hívják fel a figyelmet arra, hogy jövőnk kulcsa az élet minden területére kiterjedő fenntarthatóság, mint Jennifer Lopez, Lady Gaga, Michael B. Jordan, Robert De Niro vagy éppen Venus Williams.

Az ezerarcú mészkő – A falburkolattól a műalkotásig

Izgalmas, egyedi építőipari alapanyag a mészkő, felhasználásának szinte csak a fantázia szab határt. Olyan környezetbarát, különösen alacsony karbonlábnyommal rendelkező anyag, amelyből egyaránt készíthető kültéri homlokzatburkolat, beltéri falburkolat, de akár faragott épületdísz is. 

Amire a 21. században is építhetünk

Bizonyított, hogy a süttői mészkövet már a rómaiak is jól ismerték, sőt mi több, fel is használták utak, épületek építéséhez. Miben rejlik ennek az alapanyagnak a titka? Mitől olyan egyedi és különleges? Miért lehet a fenntartható jövő egyik legfontosabb építőanyaga? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a TV2 magazinműsora, Az Építkezők.

Mészkőből modern otthon? – A válasz nem lehet kérdéses

Mi teszi a mészkőt, az egyik legrégibb természetes alapanyagot 21. századi modern építőanyaggá? Hogyan lehet egyszerre értékőrző és trendi? Az Építkezők műsora arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lehetőségek rejlenek a mészkő mai felhasználásában. 

Időtálló kőhomlokzatok: 60 éve a Mechwart tér kapujában

Különleges házak állnak Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Mechwart liget sarkán, amelyek alapvetően határozzák meg a tér hangulatát. Homlokzataikhoz a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. jogelődjének süttői bányáiból szállítottak követ 1960-ban, a süttői mészkő pedig még 60 év után is védi és díszíti a lakóházakat. Bárki, aki ma arra sétál, a saját szemével is jól láthatja, hogy úgy az épületek, mint az azokhoz felhasznált építőanyagok is kiállták az idő próbáját.

Különleges kezdeményezéssel várja a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészeket

Izgalmas szakmai programot kínál a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészek számára 2021 tavaszától, melynek keretében nem csupán a süttői mészkőbánya lesz megtekinthető, de a szakmai bejárás kiterjed a kőfaragó műhelyekre, a gyártóüzemre és az utcabútorparkra is. Szőllőssy Barbara formatervező iparművészt, a program leendő házigazdáját kértük meg, áruljon el további részleteket a kezdeményezéssel kapcsolatban.

1
2
3
4