Hamarosan a látogatók is megtekinthetik a Budavári Palota süttői mészkőből újjászülető díszeit

2020. januárban kezdődtek meg a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a Budavári Palota déli összekötő szárnyának felújítási munkálatai, amelyek során nem csupán a belső terek születnek újjá, hanem a palotaépület homlokzata is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ebben a különleges rekonstrukcióban fontos szerep jut a süttői mészkőnek. 

Hamarosan a budai Várba látogatók számára újra megcsodálható a Budavári Palota déli összekötő szárnyának épülete, immár felújított állapotban. Akárcsak a Lovarda és a Főőrség épületeinek esetében, ezúttal is a süttői mészkövet választották a homlokzati kőmunkák, valamint a kőszobrász- és kőfaragó munkák alapanyagául.

A Budavári Palota süttői mészkőből újjászületett déli összekötő szárnya Fotó: Gyarmati Lili/Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

A Budavári Palota a 19. és a 20. század fordulóján nyerte el azt az alakját, amilyennek ma ismerjük, a korszak legnagyobb építészei, Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei nyomán. A palota felújítását Ybl kezdte meg, halála után pedig Hauszmann folytatta munkáját, amelyhez a korszak legnagyobb képző- és iparművészeit hívta segítségül, a többi között Zsolnay Vilmost, Strobl Alajost, Thék Endrét és Jungfer Gyulát. Az ő együttműködésük nyomán született meg például a Budavári Palota egyik legkülönlegesebb ékszerdoboza, a Szent István-terem, amely épp a déli összekötő szárnyban foglalt helyet. Berendezése a korabeli képző- és iparművészet csúcsteljesítménye volt, nem csupán idehaza aratott zajos sikert, de az 1900-as párizsi világkiállításon is elnyerte a zsűri nagydíját.   

A második világháborúban a Budavári Palota komoly károkat szenvedett, a Szent István-terem berendezése is teljesen megsemmisült, a háború utáni hatalom számára pedig nem volt fontos ezen értékek megóvása, helyreállítása. A budai Vár történelmi múltjához méltó rekonstrukcióját zászlajára tűző Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően azonban nem csupán az épületrész homlokzata születik újjá, de az eredeti tervek alapján újjáépítik a Szent István-termet is. 

Fotó: Gyarmati Lili/Reneszánsz Zrt.

A déli összekötő szárny felújítása rendkívül összetett, nagy szaktudást igénylő feladat: nem csupán a századfordulós elődök szellemiségének kellett megfelelni, de komoly nyomozómunkára is szükség volt annak érdekében, hogy az eredetihez hű reprodukciók készülhessenek.

Szakembereink archív fotók alapján dolgozták ki a szobrokat mintázó gipszlenyomatokat, majd – egy művészettörténészekből, restaurátorokból, építészekből és szobrászokból álló szakmai zsűri jóváhagyása után – ezek segítségével formázták meg mészkőből a homlokzati díszeket.

Első lépésként egy szobrászgép faragta ki a szobrok alapját, ezt követte a nagy odafigyelést igénylő, aprólékos kézi faragás.

Mindkét munkafázis hosszú hónapokig tartott. Miután elkészültek, toronydaru emelte a helyükre az egyes elemeket, a puttókat, a groteszk maszkot, a sisakot vagy épp az oroszlánfejet. Szükség is volt a daru erejére: csupán egy puttó és a hozzá tartozó párkány súlya meghaladja a három tonnát. A toronydaru az elkészült homlokzat fotózásakor is jó szolgálatot tett: magazinunk fiatal és elszánt fotósa még arra is felmászott, hogy a lehető legjobb szögekből mutathassa meg olvasóinknak a Budavári Palota déli összekötő szárnyának homlokzati elemeit és különleges homlokdíszeit.

Fotó: Gyarmati Lili/Reneszánsz Kőfaragó Zrt. 
Vissza a címlapra

Okosburkolatok okos felhasználóknak

Az otthonunk a legértékesebb tulajdonunk, életünk középpontja, ahová visszavonulhatunk, ahol kikapcsolódhatunk. Így sok bosszúságot okoz, ha nem megfelelő minőségű anyagokat választunk az építkezés vagy a felújítás során. A kültéri burkolatok megválasztásánál például fontos, hogy fagy- és sóállót válasszunk, mert ezzel a fölösleges pénzkidobás mellett számos más bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.

Különleges épületet terveztek az óceánok védelmében

Nem csupán a klímavédőket, de számos olyan tervezőt is foglalkoztat a tengerek, óceánok szennyezettségének kérdése, akik hisznek abban, hogy a jövő építészete a fenntarthatóság építészete. Ezt tartotta szem előtt Lenka Petrakova szlovák dizájner is csodás, 8. kontinens elnevezésű projektje megalkotásakor, amellyel elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat.

Variációk egy témára – Így bánik a kővel a dizájnerikon, Tom Dixon

Ösztönös tehetség, egyedi és művészi formatervek. Tom Dixon hisz abban, hogy egy tervezőnek történetmesélőnek is kell lennie, történeteihez pedig előszeretettel használja a követ mint alapanyagot. Új boltjába online is besétálhatunk, hogy megnézzük, mit mesél nekünk...

Green Talk – Online előadások a karbonsemleges építkezés lehetőségeiről

Izgalmas online előadásokat tekinthetünk meg február 24-én ingyenesen a karbonmentes építkezés jelenéről és jövőjéről.

A legnagyobb nemzetközi sztárok is a zöld épületekre voksolnak

Olyan népszerű hírességek hívják fel a figyelmet arra, hogy jövőnk kulcsa az élet minden területére kiterjedő fenntarthatóság, mint Jennifer Lopez, Lady Gaga, Michael B. Jordan, Robert De Niro vagy éppen Venus Williams.

Az ezerarcú mészkő – A falburkolattól a műalkotásig

Izgalmas, egyedi építőipari alapanyag a mészkő, felhasználásának szinte csak a fantázia szab határt. Olyan környezetbarát, különösen alacsony karbonlábnyommal rendelkező anyag, amelyből egyaránt készíthető kültéri homlokzatburkolat, beltéri falburkolat, de akár faragott épületdísz is. 

Amire a 21. században is építhetünk

Bizonyított, hogy a süttői mészkövet már a rómaiak is jól ismerték, sőt mi több, fel is használták utak, épületek építéséhez. Miben rejlik ennek az alapanyagnak a titka? Mitől olyan egyedi és különleges? Miért lehet a fenntartható jövő egyik legfontosabb építőanyaga? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a TV2 magazinműsora, Az Építkezők.

Mészkőből modern otthon? – A válasz nem lehet kérdéses

Mi teszi a mészkőt, az egyik legrégibb természetes alapanyagot 21. századi modern építőanyaggá? Hogyan lehet egyszerre értékőrző és trendi? Az Építkezők műsora arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lehetőségek rejlenek a mészkő mai felhasználásában. 

Időtálló kőhomlokzatok: 60 éve a Mechwart tér kapujában

Különleges házak állnak Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Mechwart liget sarkán, amelyek alapvetően határozzák meg a tér hangulatát. Homlokzataikhoz a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. jogelődjének süttői bányáiból szállítottak követ 1960-ban, a süttői mészkő pedig még 60 év után is védi és díszíti a lakóházakat. Bárki, aki ma arra sétál, a saját szemével is jól láthatja, hogy úgy az épületek, mint az azokhoz felhasznált építőanyagok is kiállták az idő próbáját.

Különleges kezdeményezéssel várja a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészeket

Izgalmas szakmai programot kínál a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészek számára 2021 tavaszától, melynek keretében nem csupán a süttői mészkőbánya lesz megtekinthető, de a szakmai bejárás kiterjed a kőfaragó műhelyekre, a gyártóüzemre és az utcabútorparkra is. Szőllőssy Barbara formatervező iparművészt, a program leendő házigazdáját kértük meg, áruljon el további részleteket a kezdeményezéssel kapcsolatban.

1
2
3
4