11 kategóriában ad át nívódíjat a Magyar Tájépítészek Szövetsége

Izgalmas pályázatot hirdetett meg 2021-ben a Magyar Tájépítészek Szövetsége: a Tájépítészeti Nívódíjra 2016–2020 között átadott tájépítészeti alkotások nevezését várták, amelyeket szakmai zsűri véleményez. A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. – a fenntartható építészet elkötelezettjeként – büszke arra, hogy támogatóként erősítheti ezt a jövőbe mutató kezdeményezést.  

A Tájépítészeti Nívódíj 11 kategóriájában 2021. szeptember 23-ig lehetett nevezni pályamunkákkal. A beérkezett pályázatokat szeptember 25. és október 1. között két körben bírálja el egy neves tájépítészmérnökökből, építészekből és kertészmérnökökből álló zsűri. Az eredményhirdetés 2021. október 10-én 18 órakor lesz, a Tájépítészeti Nívódíj ünnepélyes gálaestjén, a MATE Villányi úti kampuszán, a K épület dísztermében.

A Tájépítészeti Nívódíjat a Magyar Tájépítészek Szövetsége azzal a céllal hívta életre, hogy méltó elismerést kaphassanak a leginnovatívabb tájépítészeti megoldások. Olyan alkotásokat keresnek, amelyek azon túl, hogy növelik a tájépítészet elismertségét, újszerűségük, műszaki és esztétikai kiválóságuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a meglévő értékekre is, és összhangban vannak a fenntartható fejlődés elveivel. Fontos szempont az is, hogy az alkotások mennyiben alkalmaznak természetalapú megoldásokat, figyelembe veszik-e az ökológiai szempontokat, és hasznosságuk társadalmi szinten is megjelenik-e. 

A Tájépítészeti Nívódíjat a következő kategóriákban adják át október 10-én:

 • Mikro- és kis méretű projektek
 • Magán- és társasházi kertek, lakóparkok, lakótelepi rekonstrukciók
 • Játszóterek, sportpályák
 • Iparterületi, speciális funkciójú projektek, irodák környezete, intézményi kertek
 • Turizmus, vendéglátás kertépítészeti projektjei
 • Városi parkok, közkertek
 • Közterek, sétálóutcák, sétányok
 • Örökségvédelmi projektek, történeti kertek
 • Nagy léptékű elméleti munkák
 • Zöld díj
 • Oktatói, tudományos, kutatói, szabályozási, törvényalkotási munkák

A fenntarthatóság szempontjait szem előtt tartó vállalatként a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. számára nagy megtiszteltetés, hogy ott szerepelhet egy ilyen jövőbe mutató szakmai esemény támogatóinak sorában. Vállalatunk az Oktatói, tudományos, kutatói, szabályozási, törvényalkotási munkák kategória díját támogatja és adja át. Azért is különösen fontos számunkra ez a kategória, mert a fenntartható jövőt szavatoló „zöld” építészgeneráció napjaink egyetemi hallgatói közül kerül majd ki, így hatványozottan fontos, hogy őket olyan szakemberek tanítsák, akik megfelelően érzékenyítik őket arra, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a klímaváltozás következtében a 21. század építészeinek, és hogyan fognak tudni azokra megfelelően reagálni.

Az élhető jövő egyik zálogát a zöld építőanyagok jelentik, ezért is szeretnénk minél szélesebb szakmai réteggel megismertetni a mészkőben rejlő csodás lehetőségeket. Ennek érdekében úgy tervezzük, a jövőben az oktatásba is bekapcsolódnánk, hogy bányalátogatások, workshopok, szakmai előadások és szakmai gyakorlatok keretében bővíthessük a fiatal tervezők ismereteit erről a valóban fenntartható alapanyagról. 

Fotó: Shutterstock
Vissza a címlapra

Örömtánc a bányában

A világ egyik legnemesebb, legértékesebb mészkőkincsét rejtő süttői bánya egészen különleges esemény helyszíne volt 2021 nyarán. 

Minden a fenntarthatóságról szól a Nemzetközi Zöld Építés Hetén

Az élhető jövő egyik záloga a fenntartható építészet. Nem véletlen hát, hogy a World Green Building Council kezdeményezésével útjára indított Nemzetközi Zöld Építés Hete rendezvénysorozat fókuszában is a fenntartható épített környezet áll idén: szeptember 20–24. között a hazai közönség is számos izgalmas programon vehet részt a témában. 

Nekem a Balaton – Süttői mészkőből épül-szépül az akarattyai Ökosziget

Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja, a Nekem a Balaton az elmúlt évek egyik legnagyobb meglepetése. Olyan izgalmas közösségi teret hoztak létre Balatonakarattyán, ahol ugyanúgy megtalálja a számítását, aki kiváló minőségű kistermelői termékekre vágyik, mint aki egy jót szeretne ebédelni a családdal. A bolt történetében ráadásul a süttői mészkőnek is kiemelkedő szerep jutott.  

Hamarosan a látogatók is megtekinthetik a Budavári Palota süttői mészkőből újjászülető díszeit

2020. januárban kezdődtek meg a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a Budavári Palota déli összekötő szárnyának felújítási munkálatai, amelyek során nem csupán a belső terek születnek újjá, hanem a palotaépület homlokzata is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ebben a különleges rekonstrukcióban fontos szerep jut a süttői mészkőnek. 

Okosburkolatok okos felhasználóknak

Az otthonunk a legértékesebb tulajdonunk, életünk középpontja, ahová visszavonulhatunk, ahol kikapcsolódhatunk. Így sok bosszúságot okoz, ha nem megfelelő minőségű anyagokat választunk az építkezés vagy a felújítás során. A kültéri burkolatok megválasztásánál például fontos, hogy fagy- és sóállót válasszunk, mert ezzel a fölösleges pénzkidobás mellett számos más bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.

Különleges épületet terveztek az óceánok védelmében

Nem csupán a klímavédőket, de számos olyan tervezőt is foglalkoztat a tengerek, óceánok szennyezettségének kérdése, akik hisznek abban, hogy a jövő építészete a fenntarthatóság építészete. Ezt tartotta szem előtt Lenka Petrakova szlovák dizájner is csodás, 8. kontinens elnevezésű projektje megalkotásakor, amellyel elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat.

Variációk egy témára – Így bánik a kővel a dizájnerikon, Tom Dixon

Ösztönös tehetség, egyedi és művészi formatervek. Tom Dixon hisz abban, hogy egy tervezőnek történetmesélőnek is kell lennie, történeteihez pedig előszeretettel használja a követ mint alapanyagot. Új boltjába online is besétálhatunk, hogy megnézzük, mit mesél nekünk...

Green Talk – Online előadások a karbonsemleges építkezés lehetőségeiről

Izgalmas online előadásokat tekinthetünk meg február 24-én ingyenesen a karbonmentes építkezés jelenéről és jövőjéről.

A legnagyobb nemzetközi sztárok is a zöld épületekre voksolnak

Olyan népszerű hírességek hívják fel a figyelmet arra, hogy jövőnk kulcsa az élet minden területére kiterjedő fenntarthatóság, mint Jennifer Lopez, Lady Gaga, Michael B. Jordan, Robert De Niro vagy éppen Venus Williams.

Az ezerarcú mészkő – A falburkolattól a műalkotásig

Izgalmas, egyedi építőipari alapanyag a mészkő, felhasználásának szinte csak a fantázia szab határt. Olyan környezetbarát, különösen alacsony karbonlábnyommal rendelkező anyag, amelyből egyaránt készíthető kültéri homlokzatburkolat, beltéri falburkolat, de akár faragott épületdísz is. 

1
2
3
4