Okosburkolatok okos felhasználóknak

Az otthonunk a legértékesebb tulajdonunk, életünk középpontja, ahová visszavonulhatunk, ahol kikapcsolódhatunk. Így sok bosszúságot okoz, ha nem megfelelő minőségű anyagokat választunk az építkezés vagy a felújítás során. A kültéri burkolatok megválasztásánál például fontos, hogy fagy- és sóállót válasszunk, mert ezzel a fölösleges pénzkidobás mellett számos más bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.

A legújabb trendek a természetes köveknek kedveznek. Közülük is kiemelkednek a világos mészkövek, melyek iránt világszerte, így itthon is egyre nagyobb a kereslet. A klímaváltozás korában a mészkő csakugyan a legjobb választás, ezért korunk ökoépítészetének is a legkedveltebb alapanyagai közé tartozik. A mészkő alkalmazásával kiiktathatjuk az életünkből az izzó napsütésben elviselhetetlenné váló hőszigeteket, amire szinte minden más burkolóanyag alkalmatlan. Ugyanakkor a mészkő kiváló tulajdonságaira a legnagyobb zimankóban is bátran számíthatunk, már amennyiben a vásárláskor odafigyeltünk arra, hogy garantáltan fagy- és sóálló burkolatot válasszunk magunknak.

A mészkő korunk ökoépítészetének legkedveltebb alapanyagai közé tartozik Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

A világ egyik legkiválóbb édesvízi mészköve, a süttői Reneszánsz Travertin télen-nyáron kiválóan teljesít. Nemcsak attraktív, természetes és az egyedi igényekhez jól alkalmazkodó burkolatok készülhetnek belőlük, hanem ezek a felületek garantáltan időtálló, egyszerre modern, exkluzív és szinte kortalan megoldást jelentenek, akár teraszok, akár lábazatok, akár lépcsők, akár fal- vagy épp padlóburkolatok készülnek belőlük.

Hazánkban szerencsére sokféle mészkövet forgalmaznak. Nem mindegy azonban, milyet választunk magunknak, hiszen a mediterrán mészkövek többsége rosszul teljesít a kontinentális éghajlati viszonyok között.

Ezért vásárláskor mindig ragaszkodjunk ahhoz, hogy a számla mellé megfelelő tanúsítványt is kapjunk az adott burkolólapok fagy- és sóállóságáról!

Mit kell tudni a fagyási ciklusokról?

Különösen fontos ez az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok okozta károk megelőzése miatt, hiszen nincs bosszantóbb, mint amikor kiderül, hogy megoldás helyett valójában problémát vásároltunk. Az elmúlt hetek időjárása is erre figyelmeztet. A tél eleje viszonylag enyhe volt, februárban viszont sorra dőltek a hidegrekordok. Volt olyan település, ahol mínusz 20 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Mi tagadás, a március is kitett magáért, szokatlanul erős fagyokkal köszöntve ránk az idén.

A Kárpát-medence klímasajátosságai miatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen só- és fagyállósági garanciával bíró kültéri burkolatot választunk Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

Hazánkban átlagosan 70-80 fagyási ciklus van telente. A Kárpát-medencében a leghűvösebb évszakban gyakori az éjszakai fagy, míg napközben olvad. Ez valamennyi kültérben lévő burkolóanyag számára a leghátrányosabb, hiszen a fagy hatására hajszálrepedések keletkeznek szövetszerkezetükben, amelyek megtelnek vízzel. Az újabb fagyok ezeket a repedéseket a jégcsírák, sókristályok térfogat-növekedésével tágítják, aminek hatására az anyag egyre inkább roncsolódik.

Szép, tartós, praktikus

A süttői édesvízi kemény mészkő egyedülálló fagy- és sóállósági tulajdonságait független laborvizsgálatok igazolják.

Természetes légpórusainak és a betonnál is nagyobb nyomószilárdságának hála nem keletkeznek benne hajszálrepedések, kémiai összetételének köszönhetően pedig szerkezeti roncsolódás nélkül képes ellenállni az egymást váltó fagyási és olvadási ciklusoknak.

Tartós fagyok esetén az ilyen felületek jégmentesítése egyszerű sózással megoldható, hiszen más alapanyagokkal szemben a süttői Reneszánsz Travertinből készült burkolatokban a só sem képes kárt tenni. Lefagyott teraszainkat, lépcsőinket, feljáróinkat tehát pár perc alatt egyszerűen és könnyedén csúszásmentessé tehetjük. A sózást azonban érdemes körültekintően végeznünk, hiszen ha már karbonsemleges és környezetbarát burkolattal rendelkezünk, a sózáshoz is érdemes környezetbarát terméket választanunk. Ezzel nemcsak magunkat óvjuk meg a balesetektől, hanem természeti környezetünkre is tudunk vigyázni.

Süttői mészkőből készült só- és fagyálló köztéri burkolat Budapesten Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

Az álmok valóra válnak

Ma már egyre többen vannak azok is, akik nemcsak kiváló burkolóanyagot látnak a süttői Reneszánsz Travertinben, hanem varázslatos hangulatú pergolák, attraktív tartóoszlopok, egyedi kerítések alapanyagául is ezt használják, nem beszélve a There Was a Stone márkanév alatt elérhető kerti és utcabútorokról.

Ez a kiváló tulajdonságokkal rendelkező, magas esztétikai minőségéről és rendkívüli tartósságáról híres hazai mészkő tehát ismét reneszánszát éli. Nem véletlenül készültek annak idején a budapesti rakpart lépcsői és támfalai is süttői mészkőből, hasonlóan a Budavári Palotanegyed megannyi csodájáig. Nem véletlen, hogy a Parlament messze földön csodált épülete épült épp ebből újjá, és az sem, hogy mára már egyre több és több építési vállalkozás, mérnökiroda és magánfelhasználó is felfedezi a maga számára az ebben a különleges hazai alapanyagban rejlő páratlan lehetőségeket.

A süttői mészkő nem csupán teraszok, lábazatok vagy lépcsők, de beltéri padló- és falburkolatok, kültéri falburkolatok, kerti utak vagy kocsibeállók esetén is jó választás Fotó: Reneszánsz Kőfaragó Zrt.
Vissza a címlapra

Hamarosan a látogatók is megtekinthetik a Budavári Palota süttői mészkőből újjászülető díszeit

2020. januárban kezdődtek meg a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően a Budavári Palota déli összekötő szárnyának felújítási munkálatai, amelyek során nem csupán a belső terek születnek újjá, hanem a palotaépület homlokzata is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ebben a különleges rekonstrukcióban fontos szerep jut a süttői mészkőnek. 

Különleges épületet terveztek az óceánok védelmében

Nem csupán a klímavédőket, de számos olyan tervezőt is foglalkoztat a tengerek, óceánok szennyezettségének kérdése, akik hisznek abban, hogy a jövő építészete a fenntarthatóság építészete. Ezt tartotta szem előtt Lenka Petrakova szlovák dizájner is csodás, 8. kontinens elnevezésű projektje megalkotásakor, amellyel elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat.

Variációk egy témára – Így bánik a kővel a dizájnerikon, Tom Dixon

Ösztönös tehetség, egyedi és művészi formatervek. Tom Dixon hisz abban, hogy egy tervezőnek történetmesélőnek is kell lennie, történeteihez pedig előszeretettel használja a követ mint alapanyagot. Új boltjába online is besétálhatunk, hogy megnézzük, mit mesél nekünk...

Green Talk – Online előadások a karbonsemleges építkezés lehetőségeiről

Izgalmas online előadásokat tekinthetünk meg február 24-én ingyenesen a karbonmentes építkezés jelenéről és jövőjéről.

A legnagyobb nemzetközi sztárok is a zöld épületekre voksolnak

Olyan népszerű hírességek hívják fel a figyelmet arra, hogy jövőnk kulcsa az élet minden területére kiterjedő fenntarthatóság, mint Jennifer Lopez, Lady Gaga, Michael B. Jordan, Robert De Niro vagy éppen Venus Williams.

Az ezerarcú mészkő – A falburkolattól a műalkotásig

Izgalmas, egyedi építőipari alapanyag a mészkő, felhasználásának szinte csak a fantázia szab határt. Olyan környezetbarát, különösen alacsony karbonlábnyommal rendelkező anyag, amelyből egyaránt készíthető kültéri homlokzatburkolat, beltéri falburkolat, de akár faragott épületdísz is. 

Amire a 21. században is építhetünk

Bizonyított, hogy a süttői mészkövet már a rómaiak is jól ismerték, sőt mi több, fel is használták utak, épületek építéséhez. Miben rejlik ennek az alapanyagnak a titka? Mitől olyan egyedi és különleges? Miért lehet a fenntartható jövő egyik legfontosabb építőanyaga? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a TV2 magazinműsora, Az Építkezők.

Mészkőből modern otthon? – A válasz nem lehet kérdéses

Mi teszi a mészkőt, az egyik legrégibb természetes alapanyagot 21. századi modern építőanyaggá? Hogyan lehet egyszerre értékőrző és trendi? Az Építkezők műsora arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen lehetőségek rejlenek a mészkő mai felhasználásában. 

Időtálló kőhomlokzatok: 60 éve a Mechwart tér kapujában

Különleges házak állnak Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Mechwart liget sarkán, amelyek alapvetően határozzák meg a tér hangulatát. Homlokzataikhoz a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. jogelődjének süttői bányáiból szállítottak követ 1960-ban, a süttői mészkő pedig még 60 év után is védi és díszíti a lakóházakat. Bárki, aki ma arra sétál, a saját szemével is jól láthatja, hogy úgy az épületek, mint az azokhoz felhasznált építőanyagok is kiállták az idő próbáját.

Különleges kezdeményezéssel várja a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészeket

Izgalmas szakmai programot kínál a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. a tájépítészek számára 2021 tavaszától, melynek keretében nem csupán a süttői mészkőbánya lesz megtekinthető, de a szakmai bejárás kiterjed a kőfaragó műhelyekre, a gyártóüzemre és az utcabútorparkra is. Szőllőssy Barbara formatervező iparművészt, a program leendő házigazdáját kértük meg, áruljon el további részleteket a kezdeményezéssel kapcsolatban.

1
2
3
4